Druhy pozemků, aneb co všechno spadá pod zemědělské pozemky?

17.5.2024 - Tereza Zavadilová
Přečteno 1690x

Druhů pozemků existuje celá řada. Vyznáte se ale o v tom, jaké pozemky jsou ještě zemědělské a jaké už spadají do jiné kategorie? V tomto článku naleznete stručný přehled možných pozemků. K dispozici navíc budete mít i materiály ke stažení zdarma.

Pozemek je ohraničená část zemského povrchu. Existuje několik druhů pozemků, které se dále uvádí v katastru nemovitostí. Mezi druhy pozemků lze zařadit zemědělské pozemky, lesní pozemky, vodní plochu, zastavěné plochy a nádvoří, ostatní plochy

Na našem portále můžete vidět aukce výhradně zemědělských pozemků po celé ČR. Co jednotlivé druhy pozemků znamenají? Pojďme se tomu podívat na kloub. 

Chmelnice 

Chmelnice je druh zemědělského pozemku, na kterém se pěstuje chmel. Tato rostlina dosahuje vysoké vzrůstu. Proto na pozemcích můžete vidět konstrukce, které slouží jako opora pro tuto popínavou rostlinu. 

Orná půda

Orná půda slouží jako pozemek pro rostlinnou výrobu. Nejčastěji se na tomto druhu pozemku pěstují obilniny, pícniny, okopaniny a další zemědělské plodiny. Orná půda je nejrozšířenějším zemědělským pozemkem v ČR.

Ovocný sad 

Ovocný sad je pozemek, na jehož ploše se nachází výhradně ovocné stromy a keře. 

Trvalý travní porost 

Trvalý travní porost je druhým nejrozšířenějším druhem pozemku na území ČR. Jedná se o pozemek, na kterém jsou traviny. Účelem tohoto pozemku je zpravidla získání sena či poskytnout prostor pro pasení hospodářských zvířat. Lidově se tento druh pozemku nazývá louka či pastvina. 

Vinice 

Na pozemku vinice se pěstuje vinná réva. V porovnání s chmelnicemi se vinice řadí na téměř stejné místo, co se rozlohy po ČR týče. 

Zahrada

Zahrada je pozemek pro pěstování různého druhu rostlin. Obvykle se však jedná o pěstování pro vlastní potřeby. Mezi nejčastějšími plodinami jsou květiny, zelenina, ovoce a bylinky. Zároveň se může jednat o okrasné květiny, které patří k obytným plochám, které se na pozemku rovněž nachází.


Zatímco předchozí druhy spadají pod charakteristiku zemědělských pozemků, lesní pozemek je považován za samostatný druh pozemku. Jedná se o pozemek s lesním porostem a s nezpevněnou cestou. 

Jako vodní plochu lze označit pozemek, na kterém se nachází vodní toky, vodní nádrž, močál, bažinu a mokřád. 

Na pozemcích zastavěných ploch se nachází budovy, nádvoří, dvory, zbořeniště a také vodní dílo. Na tento druh se však portál Půda v aukci nezaměřuje. Pokud máte zájem o pozemky tohoto charakteru či o pozemky vhodné k zástavbě, navštivte náš sesterský portál Investice v aukci. 

Druh pozemku ostatní plochy není příliš jednoznačný. Z toho důvodu do této kategorie spadají pozemky, které nelze zařadit pod výše zmíněné druhy.

Chcete se orientovat v dalších zemědělských pojmech? Prohlédněte si náš předchozí článek se zemědělským slovníčkem.

V případě dotazů kontaktujte autorku článku nebo nám zanechte komentář pod článkem.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Zjistit cenu zemědělské půdy ZDARMA.
Odhad posíláme do 24 hodin.
Odhad ceny půdy